Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat miercuri, că numărul recenzorilor ar putea fi suplimentat, astfel încât o parte să continue recensământul, iar o parte să lucreze la completarea datelor nedeclarate iniţial.
Mihai Atănăsoaei a spus că nu ştie câte persoane din Bucureşti nu şi-au declarat Codul Numeric Personal, dar, potrivit legii, recenzorii au obligaţia să se întoarcă în anumite situaţii, anunţă Mediafax.
Prefectul Capitalei a precizat că ia în calcul posibilitatea de a suplimenta numărul de recenzori, astfel încât o parte să continue recensământul, iar alţii să revină la persoanele care au fost recenzate dar care nu au declarat toate datele obligatorii.
Atănăsoaei a mai spus că există un fond de rezervă de 10 la sută, la care se poate apela, iar numărul de recenzori ar putea fi suplimentat cu aproximativ 600 de persoane.
Şeful Direcţiei de Recensământ din Institutul Naţional de Statistică (INS), Ştefan Trică, a declarat că este aproape imposibil ca fiecare recenzor să fie contactat pentru a afla dacă a luat sau nu CNP-ul persoanelor recenzate.
"Nu avem această informaţie şi nu este cu putinţă să o avem. Nu putem suna 8.000 de recenzori, în cazul Bucureştiului, şi să-i întrebăm dacă au cerut sau nu CNP-ul", a spus Trică, explicând că de gestionarea acestei situaţii se ocupă comisiile locale.
Şeful Direcţiei de Recensământ a precizat că deşi există posibilitatea legală ca Institutul Naţional de Statistică (INS) să intre în posesia CNP-urilor de la alte instituţii, cum ar fi primăriile sau Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, INS nu se va prevala de ea decât dacă se va constata că aceasta este ultima modalitate de aflare a CNP-urilor.
"În niciun caz nu vrem să apelăm la alte instituţii. Deocamdată nu ne propunem acest lucru, deşi legea permite. CNP-ul există la fiecare primărie, dar e scris de altcineva, nu de pe