Preşedintele şi premierul au sărbătorit, pe 25 octombrie, Ziua Armatei, crezând că ocolesc Ziua Regelui. De fapt, au celebrat chiar Ziua Regelui, „camuflată“ sub numele de Ziua Armatei. Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi-au ocupat dimineaţa în care avea loc discursul Regelui cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Bucureşti.
Imediat după ceremonie, Traian Băsescu a plecat la Bruxelles. În acelaşi moment, premierul Emil Boc a sărbătorit tot Ziua Armatei, la Carei. Absenţa preşedintelui şi premierului s-a produs după ce Traian Băsescu îl atacase pe Regele Mihai într-un interviu acordat în luna iunie. Absenţele lui Traian Băsescu şi Emil Boc i-au influenţat şi pe miniştrii PDL din Guvern, care au lipsit in corpore de la şedinţă, fiecare dintre ei invocând programul încărcat.
Explicaţia istoricilor
Traian Băsescu a caracterizat 25 octombrie drept ziua în care Armata a „redat demnitatea statului român" dar a scăpat din vedere semnificaţia zilei pe care o sărbătorea. Armata României a amânat momentul sărbătoririi eliberării Transilvaniei, tocmai pentru a ţine aniversarea de Ziua Regelui. Istoricul Ioan Scurtu a declarat pentru ziarul „Adevărul" că eliberarea oraşului Carei, la 25 octombrie 1944, a fost cadoul pe care comandanţii de atunci ai Armatei Române l-au făcut Regelui Mihai.
„Este un lucru bine cunoscut de istorici faptul că s-a «întârziat» eliberarea Careiului, ultimul oraş din România ocupat de trupele naziste şi hortyste, pentru ca aceasta să coincidă cu ziua Regelui. Comandanţii Armatei Române au vrut să facă Regelui un cadou, iar eliberarea Transilvaniei să fie făcută pe 25 octombrie, ziua Regelui şi apoi Ziua Armatei", a spus profesorul Scurtu.
Udrea ar vrea să citească discursul
„Nu am avut răgaz să urmăresc discursul, dar cu siguranţă o să-l cer să-l văd pentr