Discursul tinut in Parlamentul tarii de fostul Rege al Romaniei, Mihai I, poate deveni inceputul unei noi etape in politica acestui stat, scrie cotidianul Izvestia. Motivul formal al invitatiei in Parlament a fost implinirea de catre suveran a varstei de 90 de ani. In Romania, interventia a fost deja catalogata drept „discursul tronului”. „Nu vom putea construi viitorul fara sa ne bazam pe trecutul nostru. Coroana regala nu este un simbol de muzeu, ci insemnul independentei noastre, a suveranitatii si unitatii”, a declarat Mihai I.
Regele, scrie Izvestia, are dreptul sa spuna Romania „noastra”: in 1997 i-a fost restituita cetatenia romana si, odata cu ea, toate drepturile politice.
Tentative de revenire in marea politica au fost intreprinse de fostul suveran inca la inceputul anului 1990, dupa caderea regimului Ceausescu. La Bucuresti multi sunt inclinati sa creada ca, dupa 20 de ani, a venit timpul lui Mihai.
„Nu este vorba despre refacerea monarhiei in Romania", a spus pentru Izvestia, Bogdan Ionca, consilier al presedintelui Senatului roman, liderul Partidului Social-Democrat, de opozitie, Mircea Geoana (n.red. liderul PSD este Victor Ponta). "Cetateanul Mihai de Hohenzollern se bucura de o frumoasa autoritate in societate si nu este deloc uimitor faptul ca parlamentarii au decis sa-l asculte”, desi, a adaugat opozantul roman, nu toti sunt pregatiti sa-l auda pe fostul suveran.
„Fractiunea Partidului Democrat Libearal a parasit sala", a spus Ionca.
Liderul PDL, presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu-si ascunde antipatia fata de fostul rege. Basescu il acuza pe Mihai de „tradare”, prin care se are in vedere asa numita lovitura regala din 1944. Nu este exclus ca antipatia lui Basescu pentru Mihai I sa aiba si alte cauze.
Urmatoarele alegeri parlamentare vor avea loc in Romania anul viitor, iar