Accesul limitat la finanțare şi cota mare a economiei gri sunt principalele probleme ale micului business din ţara noastră
Sectorul IMM poate fi unul dintre factorii de bază pentru creşterea economică şi pentru rezolvarea problemelor sociale grave. Aceasta este una dintre concluziile Forumului moldo-german de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii, ediţia a II-a, care a întrunit reprezentanţi ai companiilor şi ai sectorului financiar-bancar.
Sectorul IMM concentrează 54% din angajaţii din economie
„Din numărul total al întreprinderilor autohtone, circa 98% constituie cele din businessul mic. Mai mult ca atât, sectorul IMM concentrează 54% din angajaţii din economie şi are o pondere de 29% din PIB", a declarat la deschiderea reuniunii, Octavian Calmâc, viceministru al Economiei.
Stefan Riepe, reprezentant al Ministerului Federal de Finanţe al Germaniei, a menţionat că „sectorul IMM oferă baza pentru crearea unei economii de piaţă veritabile, asigurând locuri de muncă şi spaţiu pentru inovaţii".
Problema de bază pentru businessul mic de la noi, remarcată de majoritatea participanţilor la forum, este accesul limitat la finanţare. În opinia lui Ricardo Giucci, managing director la centrul Berlin Economics, acest lucru se datorează ratelor înalte ale dobânzilor din sectorul bancar moldovenesc, care în „ultimii cinci ani au fost printre cele mai mari din regiune". În acelaşi timp, economistul a precizat că o rată mai mică a dobânzilor la creditele bancare este imposibilă în condiţiile unei inflaţii de 8,5%.
Expertul este însă de părere că o „strunire bruscă" a inflaţiei ar putea avea efecte negative asupra economiei Republicii Moldova. „Consider că pentru o economie precum cea moldovenească ar fi normală o inflaţie de 3-4%, care să fie atinsă peste câţiva ani", a spus Ricardo Giucci.
ECONOMIA SUBTERANĂ ESTE ÎN FLOARE
Pot