"Purtatorul de cuvant al INS, dupa ce a precizat ca nu orice recenzor acorda sau da sanctiuni pentru nedeclararea unei variabile obligatorii, ci persoane specializate, a mers putin mai departe si si-a exprimat, probabil din graba sau dintr-o pregatire insuficienta, ideea ca o persoana nu ar lua o sanctiune daca nu ar declara CNP-ul. De aici a creat foarte multe dificultati si interpretari. Pentru aceasta balba, purtatorul de cuvant al INS a fost destituit", a declarat directorul INS, Vergiliu Voineagu.
"Facem apel la mass-media sa explice populatiei sa colaboreze. Nu putem sa cunoastem niciodata populatia stabila a tarii, a unor localitati, fara acest element (n.r. - CNP). Nu putem sa dezvoltam statistci si apoi programe sociale fara sa apelam la formarea nucleelor familiale. Nu putem cunoaste migrantii romani in strainatate fara aceasta variabila. Toate acestea coroborate cu celelalte informatii din celelalte formulare. Nu putem perfectiona registrele, iar Romania nu are registre puse la punct precum tarile nordice. Sunt niste elemente obiective care necesita acest element. Este obligatoriu", a mai spus directorul INS.
Asculta mai jos Declaratiile presedintelui INS despre obligativitatea declararii CNP-ului la recensamant
Descarca fisierul audio in format MP3
Voineagu a mai precizat ca la nivelul comisiilor centrale si locale ce se ocupa de recensamantul populatiei si al locuintelor, se incearca identificarea unor masuri de intensificare a ritmului. "Pe data de 31 noi trebuie sa recenzam 100%. Nu vorbim de marja de eroare", a spus Voineagu.
"Declararea CNP-ului este obligatorie. Recenzorii isi vor continua in ritm sustinut recenzarea in teren. Prin intensificarea lucrurilor, recenzorii vor obtine anumite rezerve de timp si vor putea in final sa revina la gospodariile care nu au declarat CNP-ul.", a mai spus directo