Nu folosiţi aspirină sau antibiotice dacă suferiţi de o viroză sau de gripă. Şi remediile gen mămăligă pe piept sau şosete cu oţet ori spirt pot aduce neplăceri. Sursa: SHUTTERSTOCK
Paracetamolul şi ibuprofenul ar trebui să fie de bază în tratarea răcelilor şi gripelor la copii, în niciun caz aspirina sau antibioticele, iar situaţia este valabilă şi în cazul adulţilor. Efectul abuzului de antibiotice este degradarea imunităţii, iar în cazul aspirinei riscul este să apară (în cazuri rare), o afecţiune neurologică gravă numită boala Reye.
"Antibioticele sunt excluse pentru tot ce înseamnă virus"
Sezonoul răcelilor şi gripelor durează din luna septembrie până în martie, circa 80% dintre toate răcelile dintr-un an înregistrându-se în această perioadă.
Momentan, în România nu a fost identificat niciun virus gripal în circulaţie, însă numărul celor diagnosticaţi cu infecţii respiratorii a crescut de la o săptămână la alta (peste 115.000 de bolnavi săptămâna trecută, faţă de 87.000 în prima săptămână din luna octombrie).
În acest context, medicii atenţionează că nu e bine să folosim orice pastile sau remedii. Administrarea de aspirină, spre exemplu, pe fondul unei infecţii virale poate cauza, în special la copiii sub 15 ani, aşa numitul sindrom Reye, boală care se manifestă după 3-7 zile de la adminstrarea medicamentului, cu greţuri şi vărsături bruşte, necorelate cu o problemă gastrointestinală, apatie, vorbire indescifrabilă, somnolenţă.
Pe măsura ce leziunile cerebrale se agravează, pot să apară confuzie, respiraţii rapide, comportament agresiv, convulsii şi în final chiar coma. Nici antibioticele nu trebuie luate din prima, dacă vă dă târcoale o răceală.
"Sunt excluse pentru tot ce înseamnă virus. Antibioticele se dau numai dacă apar suprainfecţii microbiene. Însă acestea trebuie evidenţiate prin