Liberalizarea pieţei de energie şi privatizarea companiilor de stat sunt singurele căi prin care sectorul energetic românesc poate atrage investiţii străine, a declarat miercuri ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
„Piaţa de energie va fi o mare provocare pentru România, ea trebuie liberalizată. Nu puteţi atrage investitori dacă nu faceţi asta, pur şi simplu nu se poate", a spus diplomatul american, în deschiderea unei conferinţe pe tema dezvoltării sectorului energetic european.
El a citat un pasaj din acordul semnat recent de preşedinţii Traian Băsescu şi Barack Obama, care se referă la faptul că cele două ţări vor colabora pentru dezvoltarea unei reţele electrice inteligente (smart grid - n.r.), a gazelor neconvenţionale, inclusiv cele de şist, dar şi privind liberalizarea pieţei de energie.
„Aceasta este calea pe care trebuie să mergeţi mai departe", a subliniat ambasadorul SUA.
„Aveţi probleme foarte mari de infrastructură energetică. Vrem să facem mai mult în sectorul de smart grid. Aceste probleme sunt ca elefanţii priviţi de departe: par mici, dar de fapt sunt foarte mari. Suntem aici să vă ajutăm, atâta vreme cât aveţi voinţă politică să faceţi asta", a adăugat diplomatul.
Ideea de liberalizare a pieţei de energie şi gaze este intens susţinută de către companiile europene prezente pe piaţa din România, precum OMV, E.ON, Enel, CEZ şi GDF Suez. FMI şi Comisia Europeană au preluat această idee şi au impus-o Guvernului în cadrul acordului de finanţare.
Americanii au interese atât în implementarea conceptului de smart grid, unde compania General Electric doreşte să se implice, cât şi în sectorul gazelor, întrucât ExxonMobil se pregăteşte să extragă hidrocarburi din Marea Neagră.
Pe de altă parte, o declaraţie a lui Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, arată faptul că investit