Liderii UE au convenit miercuri (26 octombrie) asupra unei recapitalizări de 106 miliarde de euro a băncilor europene expuse la datoriile suverane. Băncile vor fi obligate să atingă o rată superioară de capital de 9% din capitalul de cea mai înaltă calitate până în iunie 2012. Planul, care ar fi coordonat de Autoritatea Bancară European (ABE), va deveni decizie în momentul în care liderii din zona euro se vor decide asupra tututor măsurilor necesare pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro.
Cele 27 de state membre au convenit în urma primei părți a summitului european de astăzi să ia aceste măsuri "urgent" pentru a reda credibilitatea sistemului bancar din Europa. Aceștia au decis să asigure "finanțarea pe termen mediu" a băncilor europene și să crească valoarea economiei reale.
Implementarea planului de recapitalizare depinde acum de cele două decizii-cheie rămase de discutat între liderii din zona euro în seara aceasta: datoria suverană a Greciei și capacitatea Facilități Europene de Stabilitate Financiară. Deși există consens asupra prețului recapitalizării - băncile ar trebuie să strângă 106 miliarde de euro pentru a rezista șocurilor cauzate de criza datoriilor suverane, conform ABE -, liderii europeni încă nu au convenit asupra nivelului de implicare a investitorilor privați în reducerea datoriei grecești. Acesta este estimat, conform unor surse la 50-60%, procent mult mai amre decât cel stabilit în iulie 2011, de 21%.
Conform planului, pe viitor, băncile europene vor avea nevoie de mai mult capital decât până acum, iar acesta ar trebui să fie de mai bună calitate, astfel încât să poată suporta șocurile pieței.
Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a spus că discuțiile din prim parte a summitului, cu liderii tuturor celor 27 de state membre, s-au desfășurat într-un spirit de "solidaritate" în fața "provocărilor cu ca