Parlamentul European a decis ieri că regulile UE privind achiziţiile publice ar trebui reformate pentru a facilita întreprinderilor mici accesul la acestea, dând totodată posibilitatea autorităţilor de a oferi contracte nu numai licitantului cu cel mai mic preţ, ci şi celui mai inovativ, sau celor care oferă cele mai importante beneficii sociale sau ecologice. Comisia va prezenta propuneri de reformă în decembrie.
Regulile actuale privind achiziţiile publice îngreunează încheierea contractelor şi le fac mai costisitoare, consideră europarlamentarii care au propus, pentru reducerea poverii administrative, să se creeze un "paşaport electronic pentru achiziţiile publice" care să demonstreze că deţinătorul acestuia respectă regulile UE în domeniu. Alte măsuri pentru înlăturarea barierelor administrative ar putea include folosirea declaraţiilor pe propria răspundere şi solicitarea documentelor originale numai din partea candidaţilor preselectaţi sau a ofertantului câştigător.
În sprijinul acestei decizii, oficialii europeni au arătat că întreprinderile mici şi mijlocii câştigă doar 31-38% (ca valoare) din contractele din domeniul achiziţiilor publice, cu mult mai puţin decât ponderea lor în economie (52% din cifra de afaceri).
Împărţirea contractelor pe categorii ar da IMM-urilor mai multe şanse de a licita, spun deputaţii europeni, cerând Comisiei Europene să evalueze "dacă sunt necesare norme suplimentare în ceea ce priveşte atribuirea subcontractelor, de exemplu cele legate de instituirea unui lanţ de răspundere, în special pentru a evita situaţiile în care IMM-urile subcontractante sunt supuse unor condiţii mai puţin avantajoase faţă de cele aplicabile contractantului principal căruia i s-a atribuit contractul de achiziţii publice.
În opinia oficialilor europeni, criteriul "cel mai mic preţ" nu ar trebui să fie factorul determinant în acordar