A aparut primul vinovat in cazul scandalului iscat la recensamant, legat de obligativitatea furnizarii codului numeric personal.
Seful Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca declararea CNP-ului la recensamant este obligatorie, iar vinovatul pentru haosul legat de acest subiect este purtatorul de cuvant al INS. Drept urmare, acesta a fost demis.
"Cand a declarat ca CNP-ul nu este obligatoriu, purtatorul de cuvant si-a exprimat parerea, din graba sau dintr-o pregatire insuficienta. A gresit si a fost demis", a adaugat Vergil Voineagu.
"Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant, daca, dintr-un motiv sau altul, nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat, chiar si in absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune", declara sambata purtatorul de cuvant al INS, Vladimir Alexandrescu.
"Conform legii, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare, iar refuzul furnizarii, catre personalul de recensamant, a informatiilor prevazute in programul de informare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 4.500 de lei", a subliniat miercuri seful INS, subliniind ca "in presa au aparut interpretari distorsionate ale acestui subiect".
Recenzorul bate la usa de doua ori
Acesta a subliniat ca recenzorii vor fi trimisi inapoi la persoanele care nu si-au declarat CNP-ul, iar cei care refuza sa ofere statului toate datele risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 4.000 de lei.
"Recenzorii nostri au posibilitatea de a reveni pentru a completa CNP-ul", a explicat seful INS.
"Trebuie sa va spun ca trebuie inregistrata 100% toata populatia. Exista procedura c