Poliţiştii locali, din Drobeta Turnu Severin, şi-au recăpătat parţial „dreptul”de a ridica maşinile parcate prost pe domeniul public
Angajaţii Poliţiei locale nu mai puteau să ridice autoturismele parcate neregulamentar de aproape doi ani de zile.
Acest lucru după ce Hotărârea Consiliului Local (CL) Drobeta Turnu Severin din anul 2008, conform căreia staţionarea neregulamentară a maşinilor este constatată de către Poliţia Comunitară, a fost atacată în contencios administrativ, la Tribunalul Mehedinţi, de către prefectul judeţului, Ion Mâţu.
Hotărârea din 2008 conferea dreptul agenţilor de la Poliţia Comunitară de a bloca şi ridica orice autovehicul parcat ilegal, însă reprezentanţii prefecturii au susţinut că nu primăria sau agenţii comunitari trebuie să aplice amenzile, ci poliţiştii de la Serviciul Rutier. Instanţa a dat câştig de cauză prefecturii şi a constatat că ridicarea autoturismului era ilegală.
Poliţia comunitară s-a transformat în 2010 prin legea 155/2010 în Poliţa Locală şi prin Hotărârea Consiliului Local Mehedinţi 27/2011 care reglementează activitatea de blocare, ridicare, transport şi depozitare a autoturismelor oprite, staţionate şi parcate neregulamentar, poliţiştii locali şi-au recăpătat parţial atribuţiile.
„Numai poliţiştii locali care au absolvit cursurile de perfecţionare din cadrul instituţiilor Ministerului Administraţiei şi Internelor au competenţa de a constata contravenţii, de a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autoturismelor staţionate regulamentar”, a declarat Luria Mărţuică, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.
Poliţiştii locali pot ridica autoturismele numai în patru situaţii. Astfel de pe domeniul public, ei pot lua doar maşinile parcate neregula