Bugetul general consolidat a înregistrat la finele lunii septembrie un deficit de 2,5% din PIB, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de rezultatul consemnat după primele opt luni.
"Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2011 s-a încheiat cu un deficit de 13,7 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, fapt ce permite încadrarea în ţinta anuală de 4,4% din PIB", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.
Veniturile bugetului general consolidat au fost cu 9,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi au ajuns la 131,6 miliarde lei.
Au crescut în principal veniturile din taxa pe valoare adăugată, cu 25,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, precum şi cele din accize, cu 12,9%.
Încasările din TVA pe lunile august şi septembrie s-au menţinut de asemenea peste cele din perioada similară din anul precedent, acestea fiind luni în care s-a aplicat aceeaşi cotă de impozitare, respectiv 24%.
La accize veniturile au fost influenţate şi de majorarea cotelor pentru unele produse (motorină, benzină fără plumb, produse intermediare) şi de măsurile de combatere a evaziunii fiscale.
Contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 8,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar încasările din impozitul pe profit au crescut cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (1,9%).
Ministerul menţionează că sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 52,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 145,25 miliarde lei, au înregistrat o creştere în termeni nominali cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană, dar în termeni reali, ca procent în PIB, s-au redus