Cele două statui de pe faţada Palatului Prefecturii din Galaţi, realizate în 1906 de sculptorul Frederic Storck, din marmură de Carrara, au fost „restaurate" prin vopsire cu var lavabil. Nu are o soartă mai bună nici prima statuie ridicată în memoria lui Mihai Eminescu, realizată de acelaşi sculptor în 1911, care se dezintegrează în parcul central al Galaţiului.
De-a lungul anilor, elitele culturale ale Galaţiului au adresat autorităţilor mai multe apeluri pentru salvarea patrimoniului cultural al oraşului, de la vestigiile daco-romane la operele de artă monumentală, dar toate aceste apeluri au rămas fără ecou. Cel care a întreprins mai multe demersuri pentru salvarea statuilor de foarte mare valoare artistică este graficianul Gheorghe Andreescu, muzeograf la Muzeul de Arte Vizuale Galaţi. Este îngrijorat cel mai mult de starea în care se află prima statuie ridicată în memoria poetului naţional Mihai Eminescu. Ridicarea statuii a fost meritul întregului oraş, pentru că în cadrul subscripţiei publice organizate la iniţiativa ziaristului C. Botez gălăţenii au donat 12.500 lei. Sculptura a fost realizată de sculptorul Frederic Storck, inaugurarea monumentului având loc pe 16 octombrie 1911.
Statuia lui Eminescu se va prăbuşi
La 100 de ani de la acel moment, prima statuie a poetului Mihai Eminescu se degradează de la an la an, iar punctul de vedere al specialiştilor este ignorat. Statuia e afectată de intemperii, îngheţ, dezgheţ, precipitaţii. „Eu m-am adresat Direcţiei de Patrimoniu din Primărie, am făcut şi un proiect, pentru că statuia lui Eminescu mai rezistă un an, doi, trei, după care se va dezintegra de la bază. Nu ştiu dacă aţi văzut lucrarea de aproape şi să observaţi că este crăpată, este afectată foarte grav din punct de vedere structural", spune Gheorghe Andreescu. A contat probabil şi faptul că statuia a tot fost plimbată prin oraş. În u