Unele boli sau mutaţii genetice pot genera nuanţe ale ochilor ieşite din comun, iar privirele acestor persoane devin captivante, ori înspăimântătoare. De la roşu, la violet, negru sau chihlimbar, aceste culori extravagante sunt rezultatul unui cocktail genetic rar. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ochii roşii: Sunt doar câteva mii de persoane în lume care nu au nevoie de un aparat de fotografiat cu bliţ pentru a ieşi în poze cu ochii roşii. Unul dintre semnele distinctive ale persoanelor albinoase sunt ochii roşii. Această mutaţie genetică predispune la miopie, strabism sau fotofobie.
La persoanele cu ochii roşii irisul este total lipsit de melanină, iar razele de soare străbat ochiul şi reflectă hemoglobina din vasele de sânge ale retinei.
Ochii violet: Frumuseţea actriţei Elizabeth Taylor s-a datorat şi unui defect genetic. A fost una dintre puţinele persoane din lume cu ochii de culoare violet. Acest cocktail de culori conţine nuanţe de roşu şi de reflexe albăstrii. Persoanele albinoase sunt, de regulă, predispuse la această culoare extravagantă, dar sunt şi excepţii în rândul persoanelor brunete sau şatene.
Ochii de culoarea chihlimbarului: Despre această culoare extravagantă a ochilor specialiştii spun că se datorată prezenţa într-o cantitate mare a lipocromului în iris. Persoanele cu "ochi de lup" se găsesc în România, prin Franţa, Spania, Elveţia, Italia, ori Slovenia, dar şi în America Latină, ori în Asia.
Ochii negri: Doar 1% din populaţie lumii are ochii negri, fiind imposibil să se distingă irisul de pupilă. Cazurile frecvente se întâlnesc la persoanele cu ascendenţă africană, asiatică sau la indigenii americani. Această culoare extrem de rară a ochilor este cauzată de lipsa totală a irisului, ori de o boală congenitală.
Ochii verzi: Nu pare să fie o culoare rară, fie