Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Dumitru, considerat în tradiţia populară patronul păstorilor şi al iernii pastorale. Sursa: Libertatea
În tradiţia populară, Sfântul Dumitru este Sâmedru, cel care împarte anul pastoral în două anotimpuri: vara (23 aprilie-26 octombrie) şi iarna (26 octombrie-23 aprilie). De aceea din strămoşi se spune că de la Sâmedru încep urgiile iernii, căldura ascunzându-se în pământ, până la primăvară.
Din bătrâni există şi acum o frumoasă legendă a întâlnirii Sfântului Dumitru cu oamenii. Se spune că el avea o turma de oi tocmai în vârful muntelui. Pentru că nu cobora în vale, nu ştia că pe lume mai există şi alţi oameni în afară de el. Dar într-o noapte i-a visat pe semenii săi, aşa că a pornit să-i găsească…
Sacul cu păcate
I-a întâlnit în cele din urmă la intrarea într-o biserică. A văzut că toţi purtau un sac în spinare, şi-a luat şi el unul, plin cu grâu. Nu a fost lăsat să intre cu sacul în spate, căci, de fapt, ceea ce vedea ca fiind saci erau…păcatele oamenilor, văzute doar de Dumnezeu sau de oamenii sfinţi. Se mai spune că în acea vreme necuratul statea într-o parte şi însemna toate păcatele oamenilor. Furios că nu-i putea găsi nici o vină, necuratul a rupt de furie, cu dinţii, o piele de bivol, iar pastorul a râs în biserică, săvârşind un păcat. Necăjit, s-a retras în munţi, la turma sa, şi nu a mai părăsit niciodată acele locuri. Legenda mai spune că sătenii i-au găsit în cele din urmă corpul neputrezit, iar pe locul unde se afla stâna au ridicat o biserică.
Ieşind din "spaţiul" legendei, se stie despre Sfântul Dumitru că s-a născut în Cetatea Solun (Tesalonicul de astăzi). Tatăl său, unul dintre conducătorii cetăţii, credea în mare taină în Iisus Hristos, credinţă pe care i-a împărtăşit-o şi fiului său. Sfântul Dumitru a fost întemniţat, iar la data de 26 octombrie a fost omo