Berile nesănătoase au în compoziţie E-uri care îmbolnăvesc sau ceea ce medicii numesc \"cărăuşi ascunşi\" de zahăr sau sare. Îndulcitorii sunt suspectaţi că pot cauza inclusiv cancer. Sursa: ADI PÎCLIȘAN
Piaţa românească a început să fie asaltată de beri care în mod normal nu ar avea voie să poarte acest nume. Este vorba de berile aromate cu portocale sau alte fructe.
"Categoric sunt mai nesănătoase decât berile adevărate, curate. Plus că majoritatea conţin acei îndulcitori extrem de controversaţi pentru că sunt cancerigeni. Aceste beri au apărut pe o tendinţă generalizată şi în Occident. Femeile vor să bea bere, la fel şi tinerii, iar aceştia vor ceva cu gust dulce. Nu caută hameiul în bere, ci ceva dulce. În Germania este interzisă prin lege vânzarea lor sub apelativul de bere", susţine maestrul berar german Joachim Reuling, cu o vechime de 17 ani în branşă.
Exemple de beri cu zahăr ascuns
Am ales la întâmplare câteva dintre cele mai cunoscute "beri dulci" care se vând la noi. Beck’s Green Lemon conţine jumătate bere şi jumătate citronadă chimică (cu sirop de glucoză şi fructoză de grâu, zahăr, acid citric, aromă naturală şi colorant natural din lămâie).
Redd’s este o bere blondă cu 6% zahăr, suc de lămâie 4,5%, aromă naturală de lămâie. Tuborg Tropical este o bere cu suc din două fructe – lime şi fructul pasiunii care conţine, pe lângă berea cu porumb, zahăr, 2,8% suc concentrat de fructe (mere lămâi, ananas, fructul pasiunii 0,4%, lime 0,1%) arome naturale, acid ascorbic, concentrat de şofrănaş pe post de colorant.
Bergenbier Fresh este un amestec de bere (50%) şi băutură răcoritoare din suc de lămâie plus un E periculos. Cu menţiunea că sucul concentrat de lămâie este prezent în proporţie de 0,32%, iar în rest avem sirop de zahăr, extract concentrat de portocală, suc concentrat de portocală, stabilizatori – pectină şi gumă de ca