Populaţia mondială, astăzi în număr de 7 miliarde de oameni, ar urma să depăşească 10 miliarde până în 2100, chiar 15 miliarde dacă rata fertilităţii se va dovedi ceva mai ridicată, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite dat publicităţii miercuri la Londra, informează AFP, citată de Agerpres.
Această situaţie a populaţiei mondiale pe 2011 este publicată cu puţin timp înainte de ceremoniile care vor marca, la 31 octombrie, depăşirea pragului de 7 miliarde de oameni pe planetă.
Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) insistă asupra provocărilor majore pe care le presupun presiunile demografice în ceea ce priveşte combaterea sărăciei şi prezervarea mediului înconjurător.
Potrivit ultimelor estimări, în creştere în raport cu cifrele anterioare, pe Terra ar urma să trăiască 9,3 miliarde de fiinţe umane în 2050 şi peste 10 miliarde până la sfârşitul secolului, informează UNFPA.
Totuşi, cu 'o uşoară variaţie a fertilităţii, în special în ţările cu populaţie mai mare, cifrele ar putea fi mai ridicate: 10,6 miliarde de oameni pe Pământ până în 2050 şi peste 15 miliarde în 2100'.
Prosperitatea, o educaţie mai bună şi accesul la contracepţie reduc în mod drastic fertilitatea globală, astfel încât anumite ţări bogate se confruntă în prezent cu o scădere îngrijorătoare a populaţiei lor.
În ultimele şase decenii, fertilitatea medie mondială a scăzut, trecând de la 6 copii, pentru o femeie, la 2,5. Lumea numără 80 de milioane de locuitori în plus în fiecare an.
'Recordul nostru de populaţie poate fi considerat din numeroase puncte de vedere un succes pentru omenire - oamenii trăiesc mai mult, cu o stare de sănătate mai bună', semnalează Babatunde Osotimehin, director executiv al UNFPA.
'Câţi oameni poate suporta Pământul nostru? Sunt chestiuni importante, dar care poate nu convin. Când privim numai cifrele, riscăm să pierdem d