Eurodeputaţii români au cerut marţi Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, să se implice în sprijinirea angajaţilor Nokia de la Jucu şi ai combinatului de la Galaţi al Arcelor Mittal, după valul de concedieri care afectează cele două companii, transmite Agerpres.
În plus, eurodeputaţii consideră că executivul comunitar trebuie să dea acelaşi răspuns în cazul disponibilizărilor de la Nokia din Jucu la fel cum a făcut-o în cazul angajaţilor Nokia de la Bochum. Apelurile eurodeputaţilor români au fost făcute în cadrul dezbaterii 'Valul disponibilizărilor în Europa ca urmare a crizei economice, cazuri particulare Arcelor şi Nokia', organizată marţi seara de Parlamentul European.
În intervenţia sa, eurodeputata Corina Creţu (grupul Socialiştilor şi Democraţilor din PE, S&D) i-a cerut executivului UE să acţioneze pentru a determina un tratament decent pentru personalul disponibilizat de Nokia şi în vederea sprijinirii reconversiei sale profesionale.
"Relocarea Nokia din România lasă mii de oameni fără loc de muncă şi afectează grav economia naţională într-un moment dificil. Din păcate, la capătul experienţei de trei ani a Nokia în ţara noastră, deviza companiei ar putea deveni "disconnecting people", aşa cum propunea un ziar finlandez. Este evident că a fost o investiţie specifică lumii a treia, după cum se încearcă şi în cazul Roşia Montană, pentru demararea exploatării aurifere pe bază de cianuri", a spus Corina Creţu. "Nokia a profitat din plin de facilităţile oferite cu largheţe de autorităţile române, beneficiind de cadourile fiscale fără să îşi îndeplinească toate obligaţiile. Acum, a decis închiderea porţilor cu un cinism fără termen de comparaţie. Dacă sindicaliştii de la Bochum au primit compensaţii în valoare de 60 de salarii minime, angajaţilor români li se propun numai trei salarii compensatorii. Iar şansel