"Ca si formator media de opinie nu credeti ca ar trebui sa promovam mai mult valorile traditionale romanesti?", l-a intrebat o spectatoare pe Claudiu Mitcu, autorul primului documentar romanesc despre un cuplu gay, dupa ce in prealabil dorise sa stie daca acesta e membru Accept. Cum a explicat regizorul motivul pentru care nu promoveaza magiunul de Topoloveni sau cuvantul „dor”?
Nu mai conteaza ce a spus, intrebarea spune ea suficient despre gradul nostru de toleranta. „Situatia respectiva clar exista. Daca nu vorbim despre ea nu inseamna ca nu exista. Sondajele INSOMAR arata ca doar 5% dintre familii tolereaza sa aiba un membru gay. Trebuie sa ne asumam faptul ca exista astfel de oameni si sa nu-i mai consideram bolnavi”, a spus Claudiu Mitcu legat de filmul produs de Parada Film.
Cea de-a XI-a editie a ASTRA Film Fest, deschisa in 25 octombrie la Sibiu, a propus in cea de-a doua zi a sa cateva filme despre relatiile gay si despre cum sunt persoanele gay acceptate de societate. E ceva nou pentru festivalul sibian care din acest an a scos cuvantul "antropologic" din titulatura si care se deschide acum, dupa cum spune directorul sau, Dumitru Budrala, documentarului de autor (TV, independent, observational etc).
Claudiu Mitcu (care anterior a facut "Australia") a spus la Sibiu ca planuia un film despre relatiile gay din Romania inca de aproape cinci ani, dar ca i-a fost greu sa gaseasca un cuplu care sa accepte "sa se expuna". Ar fi dorit un cuplu de 30 de ani dar ca, negasind pe nimeni atat de curajos, a acceptat intr-un final sa ii filmeze pe doi tineri de 20 de ani, George si Cristi, care locuiesc impreuna in Bucuresti.
De fapt, Mitcu a recurs la maniera unui jurnal video cu imagini filmate de catre cei doi acasa, pregatind mancarea, declarandu-si dragostea sau filmandu-se de Anul Nou, in Piata Parlamentului ori discuta