După toată brambureala legată de furnizarea datelor cu caracter personal la acest recensământ, autorităţile au anunţat, cam pe la jumătatea campaniei, că este obligatoriu pentru recenzori să noteze codurile numerice personale. Citiţi aici cum sunt constrânşi cei care nu vor să dea CNP-ul
Conducerea Prefecturii Prahova şi cea a Direcţiei Judeţene de Statistică au anunţat oficial, marţi seară, că persoanele care refuză să le spună recenzorilor CNP-ul riscă amenzi între 1.500 şi 4.500 de lei. Vestea, anunţată într-o conferinţă de presă, vine într-un context de „brambureală“, aşa cum însuşi prefectul a recunoscut, cauzată de o serie de declaraţii care anunţau că oferirea CNP-ului ar fi opţională. „CNP-ul este obligatoriu! Este singurul element care permite identificarea persoanei şi evitarea situaţiilor în care o persoană ar putea fi înregistrată de mai multe ori. Este prevăzut în Legea 270/2011, la articolele 2 şi 12“, a precizat Adrian Dobre, prefectul de Prahova. Anunţul a fost făcut ieri, după ce, în prealabil, prefecţii au participat la o videoconferinţă cu ministrul Administraţiei şi Internelor şi preşedintele Institutului Naţional de Statistică.
Pentru că lămurirea a venit la jumătate perioadei de sondare, autorităţile trebuie acum să ia la rând toate formularele completate în primele zile. Dacă nu au cerut codurile numerice personale, recenzorii vor fi trimişi înapoi pe teren. „La final, mai rămân două zile, până în 31 octombrie, când ei au posibilitatea să meargă din nou pe teren. Nu va dura mult, pentru că trebuie completate doar câteva cifre. Nu avem momentan o situaţie concretă, încă nu ştim câte formulare sunt fără CNP“, a precizat prefectul judeţului.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro! Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos: