Parlamentul Germaniei a aprobat astăzi (26 octombrie) sporirea capacității Facilității Europene de Stabilitate Financiară(FESF), fondul de salvare al economiilor din zona euro, care are scopul principal de a opri contagiunea crizei datoriilor suverane. Acesta a fost doar începutul unei zile cruciale pentru zona euro.
Votul s-a finalizat cu 503 de parlamentari în favoarea măririi FESF șii 89 împotrivă. Decizia Bundestagului îi oferă cancelarul german Angel Merkel puterea de mări finanțarea fondului de salvare, în prezent în valoare de 440 de miliarde de euro. Există mai multe modalități de creștere a capacității FESF, cum ar fi o implicare mult mai intensă a investitorilor privați în eforturile de reechilibrare economică, însă liderii europeni încă nu au căzut de acord asupra unei decizii finale. "Sectorul privat ar trebui să fie implicat într-o măsură mult mai mare", a declarat astăzi Angela Merkel , citată de publicația germană Der Spiegel.
Fondul de salvare nu va putea fi finanțat prin Banca Centrală Europeană (BCE), a hotărât însă Merkel, iar BCE nu va mai putea să cumpere obligaţiuni de pe pieţele secundare.
FESF, împreună cu planul de recapitalizare a băncilor europene și oferirea unui nou împrumut Greciei care ar salva-o pe aceasta de la faliment sunt cele trei mari subiecte de pe masa de discuții a consiliului de astăzi (26 octombrie).
Acestea sunt strâns legate, astfel încât nu poate exista o soluție finală pentru recapitalizare, fără mărirea fondului de salvare sau fără a cunoaște mai întâi condițiile în care i se va oferi următorul împrumut Greciei. "Vrem ca Grecia să revină repede pe propriile picioare, şi vom face tot ce ne stă în putință în acest sens", a mai spus Merkel. Ea a lăudat astăzi în cadrul Bundestagului eforturile depuse de greci până acum pentru implemtarea măsurilor de austeritate. "Oamenii din Grecia merită respectul