În episodul de azi al serialului „Urmaşii lui Ion Creangă, pe coasta Oceanului Pacific”, citiţi un interviu acordat de Costin Mihăescu (65 ani), stră-strănepot al povestitorului născut la Humuleşti. Prin Costin - stabilit în San Francisco în 1980, prin copiii şi prin nepoţii lui, se continuă singurul fir al descendenţei lui Ion Creangă. Când s-a aşezat pe masa de operaţie a clinicii universitare Standford, semnând declaraţia prin care îşi asuma toate riscurile presupuse de intervenţia chirurgicală care urma să-i reinventeze toracele, Costin Mihăescu apucase să-şi vadă unul dintre copii, Edgar, ajuns la o vârstă adultă, 22 de ani, iar pe cel mic, Gunter, trecut de pragul pubertăţii, la 16 ani. Amânase această operaţie mult timp şi suportase dureri pe măsură, tocmai pentru ca băieţii să atingă o relativă maturitate. Operaţia – două intervenţii extrem de sofisticate, în interval de o singură săptămână - putea avea urmări fatale. Costurile ei – contravaloarea unei garsoniere în San Francisco – au fost acoperite prin sistemul asigurărilor medicale.
SUA, ţara unde Costin Mihăescu ajunsese sub motivul unui consult la coloana vertebrală, îi oferise, în sfârşit, ocazia unei însănătoşiri parţiale. Din 1993, anul operaţiei, starea de sănătate i s-a ameliorat, („poate funcţiona” - cum îi place să spună), chiar dacă, trei ani mai târziu, doctorii americani l-au declarat „handicapat” şi i-au impus să iasă la pensie. Bucătar amator de elită După pensionarea din 1996, a devenit bucătarul familiei. Astăzi, la cincisprezece ani de când a înlocuit echipamentul de inginer cu şorţuleţul de gătit, s-ar descurca fără palpitaţii în culisele celui mai pretenţios restaurant din lume şi nu s-ar teme să se ia la întrecere cu un cofetar profesionist. Prepară trufe, cremşnit, baclavale, linzer, joffre, savarine, tiramisu şi mascote, pâine şi sărăţele, tarte cu fructe, torturi doboş şi