Tinerii de 25-35 de ani, care s-au maturizat în vremea boomului economic, îşi refuză foarte greu plăcerile vieţii, chiar dacă acest lucru înseamnă să se îngroape în datorii. Specialiştii în finanţe personale, dar şi autoriţăţile care aplică măsuri de austeritate cer cumpătare din partea celor care au luat credite şi care îşi doresc în continuare să cumpere oricât de mult, indiferent de consecinţe.
Mai mult, experţii cred că singurul mod în care poţi să-ţi ţii în frâu pornirile de a cheltui tot mai mult este să-ţi administrezi responsabil finanţele. Ceea ce nu iau în calcul aceştia este stilul de viaţă al unei generaţii întregi care s-a obişnuit să obţină orice îşi doreşte, oricând îşi doreşte, indiferent de urmări.
Cele care susţin acest trend sunt femeile. De fapt, noua generaţie de femei de carieră care muncesc din greu, care fac multe lucruri în acelaşi timp şi pentru care un răsfăţ extravagant, cu o rochie de firmă sau cu o bijuterie scumpă, condimentează viaţa agitată din fiecare zi. Ele rezervă vacanţe pentru lunile următoare, cheltuiesc jumătate de salariu într-un weekend de distracţii sau îşi cumpără pantofii pe care i-au văzut în vitrină deşi acest lucru înseamnă să rămână fără bani până la următoarea leafă ce vine abia peste trei săptămâni.
Cizmele care „zâmbesc" în vitrină
Toate studiile arată că femeile tinere din ziua de azi sunt mai răsfăţate ca oricând, scrie presa britanică. Nu numai că au parte de mai mult decât au avut părinţii lor, dar au aşteptări mai mari şi se simt îndreptăţite să obţină orice, indiferent că îşi permit sau nu.
Adriana Marinescu, 29 de ani, din Capitală, lucrează ca manager de HR la o companie mare din Bucureşti. Câştigă aproximativ 5.200 de lei lunar, din care chetuielile cu chiria şi facturile ajung la 2.000 de lei. Stă singură, nu are obligaţii faţă de familie şi cu toate acestea are trei carduri