Sistemul bancar din Europa de Est trebuie să se scuture de sub dominaţia instituţiilor de credit occidentale care au o prezenţă masivă pe pieţele din regiune şi care ar putea fi forţate de problemele cu care se confruntă continentul să îşi neglijeze sucursalele, conform unei analize publicate pe site-ul celui mai important cotidian de business din lume The Wall Street Journal.
Analistul agenţiei de presă Dow Jones Paul Hannon califică privatizarea băncilor din Europa de Est drept un "accident istoric", un "experiment îndrăzneţ" nereuşit. În analiză se pune problema dezechilibrului total între interesele statelor est-europene, unde sistemele bancare sunt dominate de bănci occidentale, şi cele ale ţărilor din Vest, unde se află sediul acestor instituţii de credit. Autorul subliniază că guvernele din Europa de Est trebuie să găsească o alternativă la actuala subordonare a băncilor din regiune faţă de creditorii occidentali, iar băncile est-europene au de ales între a "rămâne lipite" de creditorii occidentali care se vor "împiedica ani la rând de problemele fiscale ale zonei euro" şi a fi "renaţionalizate".
"Viitorul sistemului bancar este pus sub semnul întrebării în întreaga lume, dar nicăieri în mai mare măsură decât în Europa Centrală şi de Est."
Articolul subliniază că în nicio altă parte a lumii nu mai există o asemenea situaţie în care economiile să fie la mâna unor bănci provenite din ţări aflate în altă regiune a globului. Integrarea financiară mai accentuată era văzută până nu demult ca o soluţie la multe din problemele economice ale lumii, iar liberalizarea circulaţiei capitalului şi a creditelor este în continuare încurajată de Bruxelles. În prezent, piaţa creditului din regiune este dominată, mai mult ca oriunde, de bănci cu sediul în alte zone, aproape exclusiv în Europa Occidentală.
"În Est s-a creat un experiment banc