Obiective din patrimoniul cultural constănţean care nu pot fi vizitate de către publicul larg pot fi văzute în format digital prin intermediul a două proiecte culturale.
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), în colaborare cu specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optoelectronică din Bucureşti, au desfăşurat, pe parcursul acestui an, două proiecte de promovare a civilizaţiei dobrogene într-un format digital modern. Este vorba despre „Arheodrom virtual" şi „Incursiuni virtuale în istoria antică a oraşului", proiecte cu finanţare nerambursabilă din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Proiectul „Arheodrom virtual" a vizat crearea unor replici virtuale a câtorva morminte pictate aflate pe raza judeţului Constanţa. Este vorba de criptele aflate în curtea Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi în complexul Hotel Maria, ambele în Constanţa, alte două cripte pictate aflându-se la Cernavodă (anticul Axiopolis) şi Ostrov. Pentru cele patru morminte pictate s-au utilizat tehnici de scanare 3D, termoviziune şi documentaţie fotografică. Tehnicile permit identificarea defectelor şi neuniformităţilor superficiale.
Cel de-al doilea proiect, „Incursiuni virtuale în istoria antică a oraşului", şi-a propus digitizarea celor mai reprezentative piese de patrimoniu cultural local şi realizarea unui tur virtual al MINAC, prin vizitarea expoziţiei permanente dedicate perioadei antice, completată de o galerie foto a celor mai reprezentative exponate din colecţiile muzeului.
De asemenea, au fost reconstituite în 3D Edificiul Roman cu Mozaic, Mormântul Hypogeu de la Zorile şi Zidul de incintă al cetăţii Tomis. Toate informaţiile au fost cuprinse într-o pagină web care va fi ataşată pe site-ul muzeului constănţean. „Printr-o simplă accesare a internetului, orice om poate să vadă şi să se informe