Daniel Farmache, unul dintre tinerii Romaniei care a avut posibilitatea sa studieze in strainatate, este de parere ca sistemul de invatamant romanesc nu raspunde nevoilor angajatorilor, iar majoritatea absolventilor acumuleaza multa teorie, insa cunosc prea putin ceea ce se intampla in practica.
Cum ai ajuns sa studiezi in strainatate?
In primul an de facultate in Romania, am obtinut o bursa Erasmus pentru anul II, la University of Reading, ICMA Centre – un centru foarte specializat, dedicat pregatirii viitorilor specialisti in lumea financiara. Motivarea a fost fireasca. Imi doream sa studiez la standardele invatamantului britanic, avand ca profesori profesionisti din domeniu, toate acestea intr-un mediu care se afla in permanenta legatura cu City-ul londonez. Pe langa acestea, stiam ca va fi si o experienta culturala deosebita.
Care au fost provocarile/greutatile intampinate pe parcursul studiilor si ce te-a determinat sa mergi mai departe?
Nu pot spune ca am intampinat dificultati iesite din comun in timpul admiterii sau al studiilor. In orice caz, ele au palit in fata scopului final, in acel mediu de lucru extraordinar. Este o provocare sa pornesti cu cartea de vizita dintr-o tara precum Romania, insa cu atat mai mare este surpriza si aprecierea atunci cand demonstrezi valoare. Poate cel mai greu lucru a fost sa fiu departe de casa, dar tot acest lucru este si cel care mi-a dat energie.
Ce te-a determinat sa revii in tara?
M-am intors in tara din dorinta de a schimba ceva si datorita multitudinii de oportunitati existente. Romania este tara unde inca este totul de facut. Un rol important l-au avut totodata familia si cei apropiati. Nu in ultimul rand, privind in viitor, stiu ca vreau sa dau tot ce am mai bun si sa imi aduc contributia in domeniul in care activez. Tocmai de aceea, prefer sa o fac acasa, si nu in bene