Zeci de şoferi stau la rând pentru a-şi echipa maşinile cu pneurile cerute de lege. Unele vulcanizări au făcut programări. Vulcanizările din Botoşani lucrează la foc continuu.
Zeci de maşini aşteaptă un loc liber, în timp ce alţi şoferi sunt programaţi chiar şi peste două zile pentru a-şi putea monta cauciucuri de iarnă. „Şoferii sunt speriaţi de amenzile mari, însă au lăsat pe ultimul moment echiparea maşinii. Aşa ca stau la noi ore în şir, chiar până târziu în noapte pentru a le fi schimbate cauciucurile. Avem program non-stop aşa ca facem programări la interval de câteva ore, însă alţii programează chiar şi la câteva zile“, a declarat Vasile Sandu, administratorul unei vulcanizări din Botoşani.
Noua lege prevede amenzi usturătoare pentru şoferii care nu se conformează. Pentru controlul autoturismelor în trafic vor fi formate echipe din agenţi ai Poliţiei Rutiere şi reprezentanţi ai RAR (Registrul Auto Român), astfel că Poliţia Rutieră va putea sancţiona un şofer doar când cel de la RAR va decide că maşina nu este echipată corespunzător.
All seasons cu M+S
O întreagă discuţie între şoferi a apărut şi pe marginea tipului de cauciucuri pentru iarnă. Potrivit legislaţiei în vigoare, anvelopele de iarnă sunt cele care prezintă simbolurile M şi S (noroi şi zăpadă). Acestea pot apărea pe cauciuri în mai multe combinaţii, cum ar fi M+S, M/S, M.S, M-S sau M&S. Unele anvelope mai prezintă şi alte semne, precum un fulg de zăpadă sau o creastă alpină, însă acestea nu sunt obligatorii. Iniţialele M şi S sunt suficiente pentru a clasifica o anvelopă ca fiind de iarnă. Nici anvelopele pe care scrie „all seasons“ nu sunt acceptate decât dacă sunt urmate de simboluri M şi S.
„Am preferat să întreb la vulcanizare ce cauciucuri sunt acceptate ca să nu am probleme cu poliţia după aia, însă s-a creat confuzie şi, dacă greşeşti, laşi trei