Noul “summit” european programat astăzi la Bruxelles ar putea marca un nou început pentru Europa, ceea ce ar transforma criza într-o imensă ocazie de redesenare a destinului european. La Paris, unii analişti consideră că între haos şi o nouă Europă structurată în jurul Germaniei, francezii trebuie să aleagă a doua variantă.
Aceasta este, în orice caz, părerea editorialistului de la ziarul Le Monde. Lumea de mîine va fi cea a unor mari ansambluri: Statele Unite, China, India, Brazilia... Europa, dacă vrea să intre în acest cerc, trebuie să-şi depăşească acum divergeneţele şi să accepte “leadership-ul” Germaniei, prima economie a Europei şi ţara care şi-a păstrat competitivitatea.
Pentru că Franţa, mai scrie editorialistul, apare slăbită la masa negocierilor cu Germania, slăbită din cauza numeroaselor sale deficituri: financiare, comerciale, sau la nivelul competitivităţii industriale.
Nu trebuie însă, în acest context, să credem în fatalitate, mai spune editorialistul ziarului LE MONDE care-l citează pe fostul ministru de externe german Joschka Fischer cu următoarea frază memorabilă: “De fiecare dată cînd a făcut un mare pas înainte, Europa l-a făcut cu ocazia unei crize”. Este ceea ce ar trebui să se întîmple acum.
Putem spune chiar că Europa este obligată să-şi asume integrarea politică sub presiunea pieţelor financiare. Atlfel spus, ori optează pentru o guvernanţă economică, ori zona euro se destramă. Mai merită observat ceva în acest context, că Europa integrată care se desenează la orizont este una formată din ţările membre ale zonei euro, altfel spus un ansamblu care începe să se separe uşor de restul ţărilor membre ale Uniunii.
De notat că pe fondul acestei mari dezbateri privind “salvarea” Europei, filozofii Europei consideră că au şi ei un cuvînt de spus. Ei sunt convocaţi la un colocviu organizat la Paris pe 10 no