Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS) au reiterat, marţi, că există o bază legală pentru colectarea CNP-ului, în cadrul Recensământului 2011 şi că românii sunt obligaţi să prezinte CNP-ul recenzorilor.
"Conform legii, CNP-ul este o informaţie obligatorie în programul de înregistrare, iar refuzul furnizării, către personalul de recensământ, a informaţiilor prevăzute în programul de informare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 1.500 şi 4.500 de lei", se arată într-un comunicat INS.
Ei au precizat că au ţinut să atragă atenţia asupra CNP-ului, deoarece "în mass-media au apărut interpretări distorsionate ale acestui subiect".
În cadrul comunicatului, reprezentanţii INS fac o trecere în revistă a legislaţiei în vigoare, inclusiv câteva Hotărâri de Guvern, care susţin ideea obligativităţii furnizării CNP-ului.
În plus, INS punctează că "toate subiectele cuprinse în formularele de recensământ sunt obligatorii, cu excepţia celor opţionale", printre care nu se găseşte, însă, şi furnizarea CNP-ului. Cele opţionale sunt doar: etnia, apartenenţa religioasă, limba maternă şi secţiunea despre dizabilităţi.
Recenzorul sună de două ori la cei care nu au dat CNP-ul
Sâmbăta trecută, în presă a apărut o declaraţie a purtătorului de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, spunând: "Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ, dacă, dintr-un motiv sau altul, nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat, chiar şi în absenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune".
Marţi, oficialii INS au precizat, însă, că "declaraţia (n.r. lui Alexandrescu) a fost greşit interpretată". "Există obligativitatea prezentării CNP, însă înţelegem că pot exista situaţii în care posesorul actului d