Recensamantul Populatiei si Locuintelor risca sa se transforme intr-un imens scandal, dupa ce conducerea Comisiei Centrale de Recensamant a intrat in conflict cu purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica. Acesta din urma, Vladimir Alexandrescu, a declarat ca nu exista obligativitatea prezentarii CNP la recensamant, fapt care a generat inregistrarea chestionarelor fara coduri numerice personale. "S-a creat o isterie, efectiv. Avem persoane care au venit dupa noi sa le stergem CNP de pe chestionare. S-au inregistrat si chestionare fara CNP, si cu CNP, desi este clar ca, potrivit legii, declararea CNP e obligatorie. Am avut o noua sedinta de instruire si se cauta o solutie pentru chestionarele fara CNP. Chestionarele completate fara aceste date nu se vor mai intoarce, dar recenzorii trebuie sa faca toate eforturile pentru a inregistra si CNP", a declarat Gheorghe Chirila, seful Directiei Judetene de Statistica.
Nedeclararea codului numeric personal la recensamant poate atrage dupa sine amenzi cuprinse intre 1.500 si 4.500 lei, iar utilitatea acestor date este determinata in principal de faptul ca astfel se evita dubla inregistrare. Pana acum, la Iasi s-au recenzat 44,8% din locuintele estimate, in timp ce media nationala este de 46%. Recensamantul este aproape finalizat la Golaesti, unde s-au recenzat 92% dintre locuinte. La polul opus se afla comuna Ion Neculce, unde recenzorii au trecut doar pe la 20% dintre case.
Recensamantul Populatiei si Locuintelor risca sa se transforme intr-un imens scandal, dupa ce conducerea Comisiei Centrale de Recensamant a intrat in conflict cu purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica. Acesta din urma, Vladimir Alexandrescu, a declarat ca nu exista obligativitatea prezentarii CNP la recensamant, fapt care a generat inregistrarea chestionarelor fara coduri numerice p