Multe din cazurile care au ţinut ani de zile prima pagină a ziarelor nu au fost finalizate nici până astăzi
În multe dosare în care funcţionari, oameni de afaceri, avocaţi sau interlopi sunt judecaţi pentru fapte comise la Iaşi nu s-a luat încă o decizie definitivă. Procesele par să dureze la nesfârşit, iar unele fapte pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată s-au şi prescris. Fie că este vorba de modificări legislative, de lipsa inculpaţilor, a avocaţilor sau a martorilor procesele sunt amânate.
„Dosarul Zahărului“, primul caz al Parchetului Naţional Anticorupţie (actuala Direcţie Naţională Anticorupţie) se judecă de opt ani. Potrivit rechizitoriului, Vasile Iftode, patronul firmei I.G. Trade SRL Iaşi, a dorit să se impună pe piaţa zahărului din zona Moldovei.
Citiţi şi:
Iaşi: Dosarul „Zahărului": 23 de persoane achitate (Update)
Dosarul prefectului de Iaşi acuzat de luare de mită amânat din cauza unei expertize
Începând cu 2001, bărbatul, împreună cu nişte colaboratori şi având complicitatea angajaţilor unor bănci, ar fi luat mai multe credite, cu toate că nu îndeplinea condiţiile. În 2009, mai mulţi oameni de afaceri ieşeni şi foşti directori de sucursale bancare au fost condamnaţi de Tribunal. Pedepsele totale au fost de 145 de ani de închisoare pentru folosirea creditelor societăţii în alte scopuri, bancrută frauduloasă, spălare de bani. În iunie, Curtea de Apel i-a achitat pe cei 23 de inculpaţi. Procurorii au făcut recurs.
Pase între instanţe
Magda Ţepoi, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a Regiunii Unu Nord Est (CCRUNE), poate să stea fără nicio grijă cel puţin un an. Dosarul în care este acuzată de corupţie a fost trimis la Curtea Supremă. Magda Ţepoi a fost acuzată în 2005 de DNA că a deturnat 133.000 de euro din fonduri europene. Judecătoria Iaşi a condamnat-o la 5 ani şi 6 lun