Valoarea depozitelor constituite de persoanele fizice în băncile din România o depăşeşte cu peste 6 miliarde de lei pe cea a creditelor, în timp ce firmele s-au împrumutat cu 45 miliarde lei mai mult decât au economisit.
Criza are totuşi şi efecte pozitive. Dacă ce ani la rândul economia României a trăit într-o anomalie în care populaţia se împrumuta cu mult mai mult decât economisea, în timp ce firmele preferau să ţină banii la ciorap, după doi ani de criză profundă lucrurile revin la normal. Valoarea totală a depozitelor populaţiei depăşea la finele lunii septembrie cu peste 6 miliarde de lei nivelul creditelor în sold, în timp ce creditele luate de firme aveau o valoare totală cu 45 miliarde lei peste cea a depozitelor. Cu alte cuvinte, aşa cum este şi normal pentru o economie de piaţă funcţională, firmele sunt creditor net al sistemului bancar, iar populaţia debitor net.
Creditele neguvernamentale acordate de bănci au înregistrat o uşoară creştere în termeni reali în septembrie faţă de august, cu aproximativ 3%, avansul creditului în lei fiind de 0,9%, faţă de numai 0,7% al celui în valută exprimat în lei. Faţă de luna septembrie a anului trecut, majorarea creditului neguvernamental a fost de 2,9% în termeni reali, avans generat în special de majorarea creditului în valută cu 6,1% în termeni reali.
Companiile, motorul creditului
Avansul s-a datorat în special creditelor noi contractate de societăţile comerciale, care au avut un avans de 1,1% la creditul în lei şi de 4,8% la cel în valută în septembrie faţă de august. Comparativ cu septembrie 2010, situaţia este similară, segmentul creditelor în lei pentru populaţie înregistrând în schimb o scădere de 4,3%.
Per total, creditul guvernamental a crescut cu 16,4% în termeni reali în aceeaşi perioadă de timp. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,3 %, până la 68,