Primăvara arabă" a afectat în mod negativ economia țărilor din Orientul Apropiat și Mijlociu. Totuși au fost și state care au prosperat : țările bogate petroliere ale Golfului care nu au fost traversate de mișcări de contestare. Aceste constatări se regăsesc într-un raport al Fondului Monetar Internațional.
În Tunisia, de unde a plecat valul de contestare populară care a dus la căderea a trei leaderi autoritari, creșterea economică a fost nulă în condițiile în care anul trecut a fost de 3,1 %. Creșterea s-a prăbușit și în Egipt, țara arabă cu populația cea mai numeroasă, unde PIB-ul a scăzut de la peste 5 % în 2010 la 1% anul acesta.
În ceea ce priveşte Libia, traversată de 8 luni de război, perspectivele sunt și mai proaste, pentru a nu spune sumbre : Produsul Intern Brut a scăzut cu 50 %. Violențele din Libia au afectat și țările vecine care au primit 1,5 milioane de refugiați.
FMI prevede și o contracție de 2 % a economiei siriene, unde regimul lui Bachar Al-Assad încearcă din martie să zdrobească o mișcare de contestare fără precedent, după ani de creștere economică substanțială. Yemenul, teatru al unor manifestații masive contra regimului încă din ianuarie, economia va scădea cu peste 2,5 %, după o creștere de 8 % anul trecut.
Instabilitatea a dus la scăderea numărului de turiști în Egipt, Iordania, Liban, Bahrein, Siria și Tunisia, de asemenea investițiile străine. Aceste țări se împrumută mai scump pe piețele financiare internaționale, iar perspectivele rămân negative și pentru anii care vin. Cine a prosperat ? Kuweitul, Qatarul, Arabia Saudita și Emiratele Arabe Unite care au vândut mai mult petrol și și-au crescut capacitățile de gaz lichefiat. Aceste economii vor crește cu până la 18% pe an, cum este cazul Qatarului.
Primăvara arabă" a afectat în mod negativ economia țărilor din Orientul Apropiat și Mijlociu. Totuși au f