Contribuţia la sistemul de pensii private va fi majorată până la 3,5% din veniturile brute ale cotizanţilor de anul viitor. În plus, peste 400.000 de români, printre care cadre militare şi poliţişti, vor începe şi ei să cotizeze.
"Vom continua efortul de creştere a contribuţiei pentru Pilonul II de pensii la 3,5%, asta după ce în anul 2009 am îngheţat contribuţia la Pilonul II la 2%, apoi în 2010 am revenit la 2,5%, în acest an la 3% şi, mai facem un pas către un sistem modern de pensii private, astfel încât în 2012 să reintrăm în calendarul cu 3,5%", a spus Andrea Paul Vass, consilier al primului ministru. Aceasta a subliniat că populaţia României, deşi nu este în prezent una îmbătrânită, ci mai degrabă una tânără comparativ cu media europeană, va îmbătrâni cu o viteză peste media europeană până în 2060.Potrivit legii, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contribuţie urma să crească anual cu 0,5%, până la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.
Sute de mii de contribuabili în plus
Cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici din domeniul apărării de până la 35 de ani vor fi repartizaţi aleatoriu la unul dintre fondurile de pensii private obligatorii, după aprobarea ordonanţei de urgenţă scoase la dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii. Militarii pot adera şi la fondurile de pensii facultative. „Cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale (...) vor fi repartizate aleatoriu, cu posibilitatea de transfer la un alt fond de pensii administrat privat, fără penalităţi de transfer, în termen de un an de la data validării lor în registrul participanţilor", ar