Rata demisiilor s-a majorat in 2010 la 75% din totalul plecarilor din companiile private, intrecand concedierile si pensionarile, trendul fiind asemanator perioadei dinaintea recesiunii, potrivit unui studiu al PwC.
Astfel, la nivelul lui 2010, trei sferturi dintre romanii care au plecat din companii au facut-o voluntar, prin demisii, si doar 25% au parasit compania involuntar, fie prin concedieri, fie prin pensionari.
Reprezentatii PwC admit ca un procent din acesta valoare se poate datora incetarii contactelor de munca prin acordul partilor.
Asemenator situatiei actuale, si in anul 2006, in perioada de prerecesiune, cea mai mare parte a plecarilor din companii (88%) se realiza prin demisii, in timp ce in 2009, acest procent a scazut la mai putin de jumatate (49%) din totalul de incetarilor de contracte.
Procentul din Romania la nivelul anului 2010 se situeaza peste media din Europa Centrala si de Est, unde ponderea demisiilor in totalul incetarii contractelor de munca este de 66%.
In ceea ce priveste fluctuatia de personal, in 2010 acest indicator a aratat ca 15% dintre angajati au parasit organizatiile in care lucrau, cifra apropiata de cea din 2009.
Pe de alta parte, rata absenteismului a ajuns la cote europene, ridicandu-se la 1,4% din totalul zilelor lucratoare. In Europa, ponderea zilelor de absente se ridica la 1,36%.
Costurile cu forta de munca raportate la costurile totale ale companiilor au crescut cu 10%, de la 9,26% in 2009, la 10,13% in 2010. Cu toate acestea, costurile cu forta de munca din Romania se mentin in continuare scazute in comparatie cu cele din Europa de Vest.
Aceste evolutii au adus rentabilitatea capitalului uman din Romania (1,34) aproape de media din Europa Centrala si de Est (1,36). S-a mentinut insa un avantaj semnificativ in comparatie cu Europa de Vest (1,17).
„Dupa o cvasi