UE nu mai poate amâna o decizie privind criza datoriilor. Într-un scenariu pozitiv, Grecia ar urma să beneficieze de o reducere amplă a datoriilor. Sursa: REUTERS
Ochii întregii lumi sunt îndreptaţi spre Bruxelles, unde liderii europeni se întâlnesc pentru a lua deciziile privind recapitalizarea sistemului bancar european şi extinderea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF). În ceea ce priveşte pierderile pe care sistemul bancar ar trebui să şi le asume în privinţa Greciei, liderii europeni au păreri împărţite. Germania vrea o tăiere cu 60% a datoriei, iar Franţa de maxim 40%, deoarece marile bănci din această ţară ar pierde mulţi bani. Sistemul bancar nu este dispus să le şteargă grecilor peste 21% din datorie.
Economiştii chestionaţi de EVZ au imaginat două scenarii posibile pentru zona euro, în urma întâlnirii de azi.
Soluţia nefastă
O soluţie nefastă ar fi reducerea datoriei Greciei cu un procent insuficient de mare, susţin unii analişti. Dragoş Cabat, reprezentant al CFA România, este de părere că, în urma negocierilor politice, se va merge, în cazul Greciei pe un "haircut" de 25- 30%, deşi, elenilor ar trebui să li se şteargă cel puţin 50% din datorie. Chiar şi o reducere cu până la 40% a datoriei va crea necesitatea unui nou "haircut", deoarece Grecia nu va avea creştere economică în anii care vor veni pentru a putea achita chiar şi 60- 70% din datorie, spun analiştii.
"Banca Centrală Europeană se opune unui haircut mare deoarece se teme de ceea ce s-ar putea întâmpla în sectorul bancar. Cu cât reducerea datoriilor este mai amplă, cu atât pierderile pentru bănci vor fi mai mari şi nevoia de recapitalizare mai acută", ne-a declarat economistul Daniel Dăianu.
Scenariul pozitiv
O decizie curajoasă, de reducere amplă a datoriei Greciei, ar fi o soluţie binevenită, în opini