Primul Congres Mondial de celebrare a 25 de ani de la descoperirea proteinelor canal pentru apă - aquaporine- începe joi. Deşi un român a făcut descoperirea, premiul Nobel a fost acordat unor americani.
Cercetătorul Gheorghe Benga, şeful Laboratorului de Genetica Moleculară din Spitalul Judeţean Cluj, cadru didactic şi membru al Academiei Române, a anunţat, marţi, primul Congres Mondial de celebrare a 25 de ani de la descoperirea proteinelor canal pentru apă sau aşa-numitele aquaporine. Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, Universitatea „Vasile Goldiş" din Ardad şi Academia de Muzică din Cluj.
Descoperirea aquaporinei a fost făcută în 1986 de profesorul Gheorghe Benga, dar cercetarea sa n-a fost luată în calcul în 2003 când s-a acordat premiul Nobel cercetătorilor americani Peter Agre şi Roderick MacKinnon.
„Am decis să organizez acest congres pentru că implicaţiile acestei descoperiri nu sunt îndeajuns cunoscute astăzi. Şi în plus am vrut să comunic comunităţii ştiinţifice internaţionale faptul că am făcut această descoperire înaintea cercetătorilor Agre şi MacKinnon. La premiul Nobel nu poţi să te autopropui şi nici să faci contestaţie. Alfred Nobel a lăsat prin testament faptul că acel comitet care decide acordarea premiilor are ultimul cuvânt şi ceea ce hotărăşte este definitiv", a arătat, ieri, Benga.
A pierdut Nobelul
În 1986, Gheorghe Benga, împreună cu Octavian Popescu şi Victor I. Popa, au demonstrat existenţa unei proteine canal pentru apă în membrana celulei roşii sanguine. Cercetătorul român a explicat rolul acestor proteine: „Exact cum apa este transportată de la rădăcină spre frunze în cazul plantelor, proteinele canal din organismul animal şi uman au rolul de a accelera trecerea apei prin membran