Dacă nu aţi depus până acum cererea pentru obţinerea ajutoarelor de încălzire, grăbiţi- vă, fiindcă vineri este ultima zi când primăriile mai primesc actele. Libertatea vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre obţinerea acestor compensări pe timp de iarnă. Dacă nu aţi depus până acum cererea pentru obţinerea ajutoarelor de încălzire, grăbiţi- vă, fiindcă vineri este ultima zi când primăriile mai primesc actele. Libertatea vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre obţinerea acestor compensări pe timp de iarnă.
Hotărârea de Guvern 920/2011 precizează faptul că se vor acorda ajutoare pentru încălzirea locuinţei sub formă de compensări sau, după caz, de ajutoare financiare, în funcţie de tipul de încălzire al locuinţei şi de câştigul net lunar pe membru de familie.
Cei care au venituri mici, dar conturi în bancă, utilaje agricole sau o maşină cu vechime mai mică de 10 ani, nu se mai încadrează. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, îi sfătuieşte pe cei ce ştiu că se încadrează în sumele impuse de guvern să predea hârtiile. “Oamenii să nu se teamă şi să depună cererile. Să declare cinstit tot ce li se cere şi poate au totuşi o şansă şi primesc ajutoarele de încălzire”, declară Opaina.
Familiile şi persoanele singure, care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale sau lemne, cărbuni ori combustibili petrolieri, vor beneficia de ajutor dacă venitul net lunar pe membru de familie este de cel mult 615 lei.
Cei care utilizează pentru încălzirea locuinţei energia termică furnizată în sistem centralizat vor beneficia de ajutor dacă venitul net lunar pe membru de familie e de până la 786 de lei, iar în cazul persoanelor singure venitul este de până la 1.082 de lei. Ajutoarele se acordă numai pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere, iar formularele se pot ridica de către solicitanţi de la sediile Di