Cu ochiii îndreptați spre Bruxelles, analiștii și investitorii speră ca temerile privind evoluția crizei din zona euro să se risipească la auzul pachetului de măsuri negociat de Angela Merkel și Nicolas Sarkozy cu restul liderilor europeni. EVZ vă prezintă, punctual, care sunt principalele temeri ale guvernelor și investitorilor. Sursa: REUTERS
1. Falimentul Greciei și ieșirea unor state din zona euro
Deși liderii europeni au anunțat în repetate rânduri că nu vor lăsa Grecia să se prăbușească și că niciun stat nu va fi dat afară sau nu va părăsi zona euro, temerile analiștilor că un asemenea scenariu ar putea deveni realitate cresc în fiecare minut, mai ales că se vehicuează deja faptul că marile economii europene nu au reușit să definitiveze nici acum planul de măsuri menit a stăvili criza datoriilor din zona euro.
Potrivit Washington Post, cel mai rău scenariu imaginabil pentru evoluția crizei din Europa este acceptarea faptului că Grecia este falimentară și excluderea sa din zona euro sau renunțarea statelor nordice cu economii puternice la moneda europeană. Efectele ar fi dezastruoase în ambele situații.
2. Intrarea Greciei în colaps și contaminarea Portugaliei, Irlandei, Italiei și Franței
Cel mai rău scenariu imaginat de englezii de la RBS presupune intrarea Greciei în faliment până în decembrie și contaminarea Portugaliei și Irlandei. De asemenea, economiile Italiei, Franței și Spaniei ar fi puternic afectate. Președintele francez Nicolas Sarkozy se teme, la rândul său, că Franța își va pierde ratingul de triplu A, ceea ce ar scumpi viitoarele împrumuturi pe care le-ar putea contracta statul.
3. Banii din EFSF nu vor fi suficienți
Scopul majorării Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) cu peste o mie de miliarde de euro, așa cum se vehiculează, este tocmai acela de a opri extinderea prob