Summit-ul de criza al Uniunii Europene, care s-a prelungit pana miercuri noaptea la Bruxelles, s-a incheiat cu decizii cruciale pentru combaterea crizei din zona euro.
Liderii UE au ajuns, dupa mai bine de zece ore de discutii, la un acord in trei puncte, care prevede ca datoria Greciei va fi redusa cu 50%, puncteaza BBC.
Astfel, datoria elena va fi redusa cu 100 de miliarde de euro, dupa ce bancile au renuntat la 50% din creantele lor. Anuntul a fost facut joi, la primele ore ale diminetii, intr-o conferinta de presa, de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy.
Liderul francez a subliniat ca aceasta reducere semnificativa va duce la o scadere a datoriei Guvernului de la Atena la 120% din PIB pana in anul 2020, "o cifra enorma, insa mai usor de sustinut pentru o economie aflata in recesiune".
"Creditorii privati vor face un efort voluntar de 50 de procente", lucru care va permite Greciei sa evite intrarea in incapacitate de plata, a mai explicat Sarkozy.
"Am discutat, alaturi de cancelarul german Angela Merkel, cu reprezentantii bancherilor. Nu pentru a negocia, ci pentru a-i informa despre deciziile celor 17 membri ai zonei euro", a adaugat Sarkozy, vizibil obosit, subliniaza BBC.
Summit de criza al UE - primele decizii si negocieri prelungite in noapte
Anuntul acordului, facut de liderul francez, a dus la o apreciere a monedei unice, in contextul in care investitorii au devenit mai optimisti in legatura cu dezvoltarea economica regionala si cu stabilitatea euro.
"Zona euro a adoptat un raspuns credibil si ambitios la criza deficitelor", a completat Sarkozy in conferinta de presa.
"Complexitatea dosarelor, necesitatea ca toata lumea sa fie de acord inseamna ca am negociat multe ore", a adaugat liderul francez dupa anuntarea planului, precizand, insa, ca rezu