Cumpărătorii care au stat la pândă ca preţul locuinţelor să atingă un minim mai pot aştepta. Tensiunea se măreşte şi singura variantă rămasă este continuarea ieftinirilor. Sursa: EVZ
În perspectiva unei crize care se adânceşte şi care forţează declanşarea unui nou val de executări silite, jucătorii din piaţa imobiliară nu mai pot decât să recunoască faptul că sectorul rezidenţial mai are de pătimit cel puţin doi ani.
În primele zece luni din 2011, portalul executari.com, care contabilizează majoritatea anunţurilor postate de bănci, case de insolvenţă sau executori din întreaga ţară, a adunat circa 950 de anunţuri de licitaţii, aproape de volumul înregistrat în întreg anul trecut.
Numărul imobilelor executate creşte, deoarece până acum nu a fost vândut nici 15% din portofoliul strâns de bănci.
"Dacă anul trecut se vorbea de sute de apartamente executate, anul acesta se vorbeşte de mii. În cazul în care numărul acestora va creşte, va exista o presiune pe preţuri, însă nu ştiu dacă băncile vor accepta să le scadă“, explică Valentin Ilie, directorul executiv al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Potrivit lui Cătălin Neagu, preşedintele companiei de recuperare de creanţe Topfactoring, băncile vor să-şi recupereze integral datoria în urma lichidării unui apartament, însă evaluatorii stabilesc valoarea garanţiilor la 70% din portofoliul de creanţe, din cauza scăderii preţurilor. În continuare, recuperatorii de creanţe, cei care preiau apartamentele executate pentru a le vinde, nu sunt dispuşi să ofere decât cel mult 35% din întreaga creanţă ce trebuie recuperată.
"Există dificultăţi în evacuarea imobilului, costuri de renovare de circa 5% din cei 35% pe care îi oferim, în jur de 3.000-4.000 de euro pe apartament, costuri de licitaţie, costuri cu firma de real estat