Summitul de la Bruxelles a scos la iveală capacitatea liderilor europeni de a găsi un compromis privind salvarea zonei euro, dar şi tensiunile sau antipatiile existente între şefii de stat sau de guverne.
De departe, cel mai comentat conflict de la reuniunea UE a fost acela izbucnit între cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul italian, Silvio Berlusconi. Scandalul a pornit de la un zâmbet ironic pe care l-au afişat Merkel şi preşedintele Nicolas Sarkozy, zilele trecute, când jurnaliştii i-au întrebat câtă încredere au în Berlusconi. Zâmbetul celor doi a dat de înţeles lumii întregi că l-ar lua în derâdere pe şeful guvernului de la Roma.
Presa din Peninsulă a tunat şi a fulgerat împotriva Germaniei. Cotidianul „La Stampa" a vorbit despre râsul dispreţuitor şi de lipsa de respect a Berlinului faţă de Italia. Premierul Berlusconi a precizat, miercuri seară, la postul de televiziune Rai, că Angela Merkel ar fi venit la el în timpul reuniunii de la Bruxelles şi i-a cerut iertare.
Berlin: Merkel nu s-a scuzat
Steffen Seibert (stânga), purtătorul de cuvânt al cancelarului german
„Mi-a spus că niciodată nu ar putea dispreţui vreodată Italia", a declarat şeful Guvernului de la Roma. Mirare mare în Italia şi un moment de mândrie naţională. N-a durat prea mult. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, a scris pe Twitter, în limba engleză, că informaţia dată de Berlusconi este neadevărată.
După fundul şefei Guvernului danez
„Nu a existat nicio scuză din partea cancelarului german pentru că nu există un motiv să-şi ceară scuze", a scris Seibert. Berlusconi are şanse mari să nu mai fi primit cu braţele deschise nici la Copenhaga, după ce toată presa italiană a publicat ieri imagini cu el surâzând, uitându-se lung după ,,fusta" premierului danez, frumoasa Helle Thorning-Schmidt.
Sa