Un studiu arată că dinozaurii de talie mare migrau sute de kilometri. În timpul sezonului secetos, ei părăseau câmpia pentru zonele mai înalte, informează The Guardian.
Cei mai mari dintre dinozaurii de pe Pământ migrau în funcţie de sezon, pentru a-şi procura hrana şi a avea acces facil la apă. Concluzia a fost trasă de cercetători după ce aceştia au analizat fosile ale dinţilor unor sauropode, dezgropate din siturile din Utah şi Wyoming (Statele Unite).
Urmele lăsate de apă în dinţii dinozaurilor au condus cercetătorii la concluzia că animalele se adăpau din diferite surse, atât din mlaştinile de la câmpie, cât şi din lacurile de munte.
Mai exact, au fost studiaţi 32 de dinţi, provenind de la două specii de Camarazaur, cel mai întâlnit tip de sauropode care au populat cândva continentul nord-american. Dinozaurii erbivori din această specie cântăreau în jur de 18 tone şi măsurau 20 de metri (de la cap la coadă). Oamenii de ştiinţă au descoperit că unii camarazauri migrau pe distanţe de circa 300 de kilometri.
Migraţia ar fi putut juca un rol foarte important în creşterea în dimensiuni a dinozaurilor, de-a lungul timpului, arată oamenii de ştiinţă.
"Întrebarea "Cum de sauropodele au crescut atât de mult?" va continua să fie studiată atent. Există dovezi că morfologia dentară nu le permitea să-şi mestece hrana, aşa că, pentru a avea parte de suficientă energie, intestinele lor au devenit din ce în ce mai mari, iar mâncarea era îndelung procesată în stomacuri.
Migraţia ar putea constitui un capitol în această povestea a gigantismului. Credem că e un proces de feedback. Adică, odată ce au crescut, le-a fost mai uşor să migreze pentru a-şi procura mari cantităţi de hrană, iar acestea au sporit această tendinţă de creştere", a spus Henry Fricke (Colorado College), care a condus studiul ale cărui concluzii au fost pub