Aproape 30 de tineri din Germania, Spania, Ucraina, România şi Serbia participă săpămâna aceasta la un program care are ca temă genocidul împotriva romilor comis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Proiectul finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune şi Europeans for Peace constă în organizarea unor vizite la unele dintre lagărele de concentrare naziste din Germania şi Polonia, dar şi din teritoriile unde au fost deportaţi romii din România, în Transnistria.
Liliana Simionescu se afla la Hanovra unde a început prima etapă a programului şi a discutat cu Adrian Furtună, coordonator de proiect la Policy Center for Roma and Minorities.
Adrian Furtună: "Este un proiect în care sunt implicate organizaţii din România, din Germania, Spania, Ucraina şi Republica Moldova. Din partea fiecărei organizaţii, cum ar fi Policy Center for Roma and Minorities participă câte opt tineri, dintre care şase tineri cu vârsta până în 21 de ani, romi şi ne romi. Aceştia sunt însoţiţi de doi lideri în ideea de a învăţa în cadrul acestui seminar mai multe despre Holocaust cu accente spre ceea ce s-a întâmplat în rândul populaţiei rome."
Rep: Până la urmă vorbim de tineri care vin timp de o săptămână aici la Hanovra să înveţe despre Holocaust. Înţeleg că există şi un program în care tinerii sunt duşi să vadă un lagăr de concentrare?
Adrian Furtună: "Bineînţeles. Ne aflăm în a treia zi din cadrul acestui seminar, vom vizita lagărul din Bergen-Belsen. Am avut o sesiune în care le-am oferit câteva informaţii generale despre ceea ce s-a întâmplat în rândul populaţiei roma aici în Germania dar şi în ţările satelit ale Germaniei naziste în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Vrem să vedem cu ochii noştri cum arată un lagăr de exterminare, mai ales în condiţiile în care majoritatea tinerilor care participă în acest proiect nu au văzu