Parlamentul European, care decernează de mai mulţi ani un prestigios premiu al libertăţii purtând numele fostului dizident rus Saharov, şi-a ales laureaţii din acest an din rândurile militanţilor arabi pentru democraţie.
Cinci persoane, mai precis, sunt laureaţii, cinci nume din patru ţări: Tunisia, Egipt, Libia şi Siria. Tunisianul Mohamed Bouazizi primeşte acest premiu post mortem, pentru că el este acel tânăr care şi-a dat foc pe data de 17 decembrie 2010 în localitatea Sidi, şi care a declanşat, prin gestul său, revolta arabă.
Ceilalţi laureaţi sunt: militanta egipteană Asmaa Mahfouz care a lansat printre primele apeluri pentru organizarea unor manifestaţii în piaţa Tahrir; dizidentul libian Ahmed al-Sanusi care are 77 de ani şi şi-a petrecut 31 de ani în închisorile gadafiste; avocatul sirian Razan Zeituneh, în vârstă de 34 de ani, care conduce comitetul de coordonare a revoltelor din Siria; şi caricaturistul sirian Ali Farzat care a fost bătut în mod barbar în luna august de serviciile de securitate siriene, ele i-au strivit pur şi simplu mâinile ca să nu mai poată desena.
Parlamentul European omagiază în felul acesta, de fapt, întreaga primăvară arabă şi întregul elan arab în materie de libertate şi democraţie.
Premiul Saharov se impune, de câţiva ani, ca un echivalent european al Premiului Nobel pentru pace, răsplătind anual deci persoane implicate trup şi suflet în apărarea drepturilor omului şi a democraţiei.
Anul trecut acest premiu a fost atribuit unui dizident cubanez, Guillermo Farinas, iar printre ceilalţi laureaţi din anii trecuţi se numără preşedintele sud-african Nelson Mandela, militanta birmană Aung San Suu Kyi şi dizidentul chinez Hu Jia.
Europa salută, încă o dată, prin acest premiu, primăvara arabă, deşi în ultimul timp au apărut în presă multe comentarii legate de ofensiva islamiştilor în toate aceste