Distribuitorul de medicamente Farmexpert estimează pentru acest an o creştere a cifrei de afaceri de 10%, la peste 400 milioane euro, faţă de nivelul din 2010 de 362,8 milioane de euro, a anunţat compania, într-o conferinţă de presă.
"În 2011 vom depăşi 400 milioane de euro, însă pentru anul viitor sunt greu de făcut estimări, pentru că încă nu se ştie care vor fi efectele taxei clawback", a declarat Eugen Baniciu, directorul general al distribuitorului.
El a adăugat că este posibil ca în 2012 consumul să scadă în valoare, dar să crească ca volum de unităţi vândute, pe fondul introducerii substituirii generice în lista C 2, a medicamentelor compensate şi gratuite împotriva bolilor cronice. "Scăderea preţurilor nu va face decât să majoreze exporturile paralele", a continuat directorul general al Farmexpert.
Iulian Trandafir, directorul executiv al distribuitorului, a afirmat că piaţa farmaceutică creşte pentru că este foarte jos, comparativ cu nevoile pe care le are populaţia României.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuleasa, a explicat că ţara noastră se află pe ultimul sau penultimul loc din Europa, în ceea ce priveşte fondurile alocate pe cap de locuitor pentru medicamente. "Românii alocă în medie 200 de euro, aici fiind incluse şi medicamentele utilizate în spitale. Media europeană este de 400 de euro", a spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor.
Cu toate că Ministerul Sănătăţii vrea să limiteze consumul de medicamente, vorbind de risipă, reprezentantul Colegiului Farmaciştilor afirmă că românii nu consumă atâtea medicamente cât ar fi nevoie. "Consumăm mai puţine medicamente decât este nevoie, deşi se vorbeşte de risipă", a continuat Dumitru Lupuleasa, adăugând că în România regulile se schimbă de şapte ori pe an.
Distribuitorul de medicamente Farmexpert estimează pentru acest an o creştere a cifrei de aface