Grecia va primi o nouă tranșă de ajutor financiar în valoare de 100 de miliarde de euro, sumă care va fi finanțată prin programul multi-anual propus de UE și Fondul Monetar Internațional. Contribuția statelor membre va fi de 30 de miliarde de euro, iar creditorii privați vor pierde 50% din valoarea obligațiunilor lor grecești.
Liderii zonei și-au propus să reducă datoria Greciei la 120% din PIB până la sfârșitul lui 2019. Cea mai grea decizie, spun diplomați cu acces la întâlnirea celor 17 a fost stabilirea nivelului de implicarea investitorilor privați în eforturile de reducere a datoriei grecești. Aceștia au convenit în final ca investitorii privați să suporte pierderi de 50% din obligațiunile lor grecești. Liderii UE au ținut cont de faptul că anul acesta în Grecia creșterea economică a fost mai scăzută decât fusese anticipat și privatizarea nu a fost la nivelul la care ar fi trebuit să fie, conform cancelarului german.
Noul pachet de salvare va fi mai costisitor pentru sectorul oficial. Statele membre își vor asuma o contribuție de 30 de miliarde de euro, care, împreună cu renunțarea creditorilor privați la 50% din obligațiunile grecești va rezulta în suma de 100 de miliarde de euro, bani pe care Grecia îi va primi treptat, în funcție de cursul programului de austeritate național, până în 2014. Noul program de ajutor în care se încadrează acest împrumut convenit astăzi va fi finalizat abia în decembrie 2011, dar schimbarea de obligațiuni va putea începe imediat după, în 2012. Liderii statelor din zona euro au cerut Fondului Monetar Internațional(FMI) să continue să sprijine noul program de asistență financiară pentru Grecia.
Referitor la faptul că băncile private europene au fost de acord să șteargă 50% din valoarea obligațiunilor elene care fac parte din datoria Greciei, Merkel a spus că au existat discuții între mai mulți lideri și că în final,