Macesul,(Rosa canina) ruda buna cu trandafirul, caruia, in functie de zona, i se mai spune si trandafir salbatic, trandafir de padure ori trandafir cainesc, este un arbust de doi - trei metri inaltime, care creste spontan in fanete, pe pajisti, dar si la margini de drum.
Primavara este acoperit de flori de culoare alb-roz, iar toamna este incarcat de fructe mici, de un rosu aprins, adevarate depozite de vitamina C. Astfel, fructele de maces, macesele, au de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele si de 200 de ori mai mult decat merele.
In scop terapeutic se folosesc mai ales fructele, care se culeg toamna, cand sunt in parg, sau mau tarziu, dupa ce cade bruma, doar ca atunci, fiind foarte coapte, trebuie prelucrate repede ca sa nu se degradeze.
Pe langa bogatia de vitamina C, macesele mai au in compozitia lor vitaminele A, B1, B2, B3, K, aducand multe beneficii organismului, dar si zaharuri, acid citric si malic, pectine, tanini, uleiuri volatile, lecitina si minerale - calciu, magneziu fier, potasiu.
Echilibreaza colesterolul
Vitamina C din fructe sporeste imunitatea organismului, prevenind afectiunile specifice sezonului rece sau grabind vindecarea bolilor cornice. Compozitia bogata a maceselor tonifica si vitaminizeaza intregul organism, protejeaza si mentine sanatatea tesuturilor si a organelor interne. Vitamina B3 previne, usureaza ori chiar vindeca afectiunile cardiace, hipertensiunea, varicele, ateroscleroza, echilibreaza colesterolul.
Macesele se administreaza sub forma de infuzie, pulbere, sirop sau gem. Infuzia se obtine turnand o cana de apa clocotita peste o lingura de fructe. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se bea cald, pe parcursul a 10 - 15 minute. Se beau doua cani de ceai pe zi pentru tratarea arteritei, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale,