Autoritățile de la Varșovia au decis să redeschidă ancheta în cazul crimelor comise în lagărul de exterminare de la Auschwitz, din timpul celui de al doilea Război Mondial, într-o ultimă încercare de a-i găsi și pedepsi pe cei vinovați.
Anchetatorii polonezi intenționează să chestioneze aproximativ 500 de oameni care au supraviețuit Auschwitz-ului, vrând să afle noi informații legate de modul în care era condus și de către cine cel mai sinsistru lagăr de concentrare, scrie ziarul ”The Telegraph”.
”Nu putem exclude posibilitatea ca cineva care a lucrat la Auschwitz-Birkenau să fie încă în viață”, a declarat Piotr Piatek, procuror polonez al Institutului Național al Aducerii Aminte, organism însărcinat cu investigarea crimelor de război.
Orice persoană care are conexiuni cu activitățile desfășurate în lagărul de exterminare riscă să fie acuzat de crime împotriva națiunii poloneze.
Multe dintre cazuri au început să fie investigate încă din anii 1970-1980, dar nu avut niciun rezultat concret din cauza dificultăților generate de Cortina de Fier, care împărțea Europa. Relațiile oficiale dintre Polonia și statele occidentale, în special Germania de Vest, au fost marcate de suspiciuni de o parte și de alta, lucru care a făcut ca anchetele să fie greu de finalizat.
”The Telegraph” notează că o bună parte din personalul care a lucrat la Auschwitz a fost capturat și pedepsit, dar o amnistie dată în 1965 a stopat toate procesele și a dus la eliberarea celor care fuseseră închiși pentru crimele comise în acest lagăr.
Lagărele de la Auschwitz au fost un element important al Holocaustului, estimându-se că cel puțin 1.1 milioane de oameni au fost omorâți aici, dintre care peste 90% evrei.