Reprezentanţii INS au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, cum funcţionează sistemul de recenzare "online". "De fapt, nu este online, ci semi-online. Nu am fost pregătiţi pentru online", a declarat Sorin Trică, directorul Direcţiei de Statistică demografică şi recensământul populaţiei din cadrul INS.
El a explicat cum funcţionează sistemul: "Este disponibil doar pentru Bucureşti şi este semi-online. Persoana este obligată să trimită un mail sau să dea un telefon la Primăria sectorului său, prin care să anunţe că vrea să se autorecenzeze, online. Apoi, trebuie să acceseze www.recensamantromania.ro, la secţiunea Instrumentar, de unde se pot descărca formularele de recensământ. După completare, chestionarul de recensământ poate fi transmis fie prin poştă, fie scanat şi transmis prin mail, fie dus direct la primărie". Trică a avertizat însă: "De asemenea, pot să vă spun că sistemul poate să dea greş".
Încercând să facă o demonstraţie despre cum se completează un formular de recensământ online, Trică a avut surpriza să observe că nu funcţionează site-ul INS. "Tocmai am constatat şi eu că merge prost site-ul. Noi am schimbat serverul, este maximum ce putem face. Acum, probabil toată ţara intră pe internet", a declarat Trică.
Reprezentanţi ai INS au declarat, pentru gândul, că în Italia a fost folosit un sistem similar, pentru întreaga populaţie. Recensământul din Italia a dat greş, pentru că rata celor care nu au răspuns a fost uriaşă. În ceea ce priveşte gradul de siguranţă a procedurii, reprezentanţii INS au spus că este o "comunicare online, cu gradul de siguranţă pe care îl are un astfel de sistem", subliniind faptul că românii nu vor completa chestionarele online, ci le vor descărca şi completa ulterior.
Surse din INS au mai precizat că s-a optat pentru acest sistem deoarece recenzorii s-au plâns că bat la multe uşi închise. "